Hlavní >> Novinky A Fakta >> Ptačí zvuky: Východní Bluebird

Ptačí zvuky: Východní Bluebird

Východní Bluebird volá

Váš prohlížeč nepodporuje audio prvek. Východní Bluebird volá

Sladkého modrého ptáčka můžete znát z mnoha populárních písní, knih a filmů, jako je „Somewhere Over The Rainbow“ z čaroděj ze země Oz . Zjistěte více o tomto dobrém příteli zahradníků a zaposlouchejte se do zvuků modráska východního.

Viděli jste modráska? Stejně jako červenky jsou modři předzvěstí jara – a mnoho modřanů (asi třetina) tu dokonce zůstává na zimu.

Básníci jako James Russell Lowell rozpoznali krásu modrých ptáků, zvláště potřebnou v těžkých časech, pomocí těchto nezapomenutelných řádků, které napsal v Under the Willows:



Modrák, přesouvající svou lehkou nálož písní, ze sloupku na sloupek podél neveselého plotu, jarní zvyk, který potěšil mnohé

O Bluebirds

Jemný modrásek východní byl často považován za našeho nejkrásnějšího drozda. Existují dva západní bratranci, kteří s ním soutěží o krásnou azurově modrou barvu. Modrák západní a horský se oddělil od východního před 2 miliony let – evoluce nikdy nikam nespěchá!

Východní Bluebirds jsou malí drozdi – asi 6 až 8 palců dlouhý s rozpětím křídel 9 až 12 palců dlouhý, váží kolem 1 unce. Na svou velikost mají kulaté hlavy a často baculaté břicho.

Samec má zářivě královsky modrou hlavu a záda a teplé červenooranžové hrdlo a prsa. Samice jsou našedlé s jemnější oranžovou na břiše a elegantními modrými nádechy na křídlech. Modré ptáky jsou se svými krásnými barvami potěšením, které můžete vidět z okna nebo dalekohledem.

Biotop Bluebird

Modráci preferují otevřenou krajinu, zejména oblasti s opuštěnými jabloňovými sady. Staré jabloně mají mnoho děr a otvorů pro let a hnízdění.

V 19. století migrovali vrabci domácí z Evropy a vytlačili modřiny tím, že obsadili hnízdní díry, a poté se objevil i špaček obecný – ještě větší a agresivnější pták, který soutěžil o stejné území.

Dnes se modrásek často ubytuje v umělých hnízdních budkách!

bluebirds-male-female-shutterstock_699009100_full_width.jpg

Samec a samice modrásek východní na budce. Kredit: Bonnie Taylor Barry/shutterstock

jak zasadit keře ostružin

Požírači hmyzu

Modráky často uvidíte v otevřené krajině, na loukách, polích a golfových hřištích (zvláště pokud je tam ptačí budka). Budou také posedět pod širým nebem podél plotů nebo elektrického vedení a prohledávat zemi, zda nehledají kořist. Živí se tak, že padají na zem na hmyz (70 % jejich potravy) nebo na podzim a v zimě vysedávají na plodících stromech a polykají bobule (zbývajících 30 %).

Zahradníci milují modřinky, protože pomáhají na zahradě! Jsou nenasytní hmyzožrouti a dokážou zahradu rychle zbavit škůdců. V létě jsou také nádhernou vidinou mezi květinami se svým modrým a červeným peřím – pohádka ožívá!

Modráci východní běžně nenavštěvují krmítka, protože jedí hmyz (pokud nemáte krmítka s moučnými červy). Pochutnávají si také na plodech keřů, jako jsou oziminy, liána virginská, škumpa, ostřice a hloh. Jejich zobáky nejsou určeny k otevření většiny ptačích směsí.

jak se starat o rostliny melounu

Hnízdění Bluebird

Modráci východní si normálně nestaví svá vlastní hnízda; tito malí ptáci nejsou dost silní. Hledají tedy zákoutí na stromech, aby ochránili svá mláďata.

Přirozené dutiny ve stromech se však staly méně dostupné kvůli ztrátě přirozeného prostředí, takže modři často spoléhají na „ptačí budky“ s malými otvory pro vstup a existují. (Nepoužívají hřady, takže stačí obyčejná neošetřená dřevěná krabice; borovicové dřevo je dobrá volba.)

Je to samec, kdo identifikuje hnízdní dutinu, přináší hnízdní materiál do díry a mává křídly poblíž dutiny, aby upoutal pozornost. Jakmile přiláká samici, dokončí stavbu hnízda a inkubuje je. Modráci mají obecně jedno nebo dvě mláďata ročně, která snášejí 3 až 8 světle modrých vajec. Vajíčka se líhnou po 2 týdnech a mláďata otevřou oči do 4 až 6 dnů. První mláďata obvykle opustí matku na konci léta, ale pokud se mláďata narodí později v sezóně, budou se s matkou stýkat přes zimu.

birdbox.jpg

Další Boxy

Bluebirds východní jsou skvělou vyhlídkou na hnízdní budky, pokud máte na dvoře otevřenější prostor. Zvažte umístění budky, abyste přilákali chovný pár. Ujistěte se, že jste jej před obdobím rozmnožování dobře postavili. Připevněte stráž, abyste zabránili dravcům v nájezdech na vajíčka a mláďata.

Při studii více než 3 000 modrásků provedené Cornellskou univerzitou bylo zjištěno, že hnízdní budka by měla ideálně směřovat na východ nebo jihovýchod od převládajících větrů.

Přečtěte si více o ptácích

Milujete modráky? Navštivte příspěvek našeho přírodovědce, 'Hunting with the Bluebird .'

Klikněte sem a zaposlouchejte se do zvuků jiných ptáků! Komplimenty The Macaulay Library v The Cornell Lab of Ornitology.

Určitě nám dejte vědět, kde bydlíte nebo kde jste už někdy slyšeli zvuk bluebirds!

Ptačí zvuky Backyard Birds